ENRICO PIERANUNZI & BERT JORIS - AFTERGLOW

Een fraaie internationale samenwerking tussen twee Europese jazz grootheden, de Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi en de Belgische trompettist / flugelhornspeler Bert Joris. En dat als een duo, wel weer heel speciaal en misschien niet verrassend dat het resultaat uitermate geslaagd is, gezien de kwaliteit van deze twee giganten. Enrico Pieranunzi (Rome, 1949) behoort tot een van de bekendste protagonisten in de wereldwijde jazzwereld als pianist, componist en arrangeur. Hij heeft meer dan 70 albums onder zijn eigen naam opgenomen, variërend van solo piano, duo’s, trio’s en quintet opnames. Hij werkte samen op het podium en in de studio met musici als Chet baker, Lee Konitz, Paul Motian, Charlie Haden en nog veel meer topmuzikanten.

Hij schreef meer dan 300 composities waarvan velen inmiddels behoren tot het standaard jazzmateriaal. Trompettist/flugelhornspeler /componist Bert Joris (Antwerpen, 1957) is wel een paar jaar jonger maar ook hij heeft inmiddels een respectabele carrière gemaakt. Zijn eerste samenwerking was met het BRT Jazz Orchestra, zijn eerste album kwam uit in 1986 (Sweet Seventina) en maakte veel indruk. Kort daarna werd hij uitgenodigd door Joe Lovano om deel uit te maken van en te toeren met diens quartet. Zijn warme toon en lyrische kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat hij een veel gevraagde sideman is, hij werkte o.a. met Lee Konitz, Clark Terry, Jimmy Cobb, Charlie Mariano en vele anderen. Lange samenwerkingen waren er met Philip Catherine en het Enrico Pieranunzi Quartet. Hij maakte 14 albums onder eigen naam en zo’n 25 als sideman.

De muziek op dit album heeft veelal een gedragen karakter door de warme klank van Joris’ spel, vooral op de flugelhorn en hetzelfde geldt voor het heldere pianospel van Enrico met zijn fluwelen touché. Maar er zijn gelukkig ook vrolijk stemmende klanken te horen zoals in het voort huppelende “Millie” geschreven door Joris, hij schreef twee composities, Pieranunzi nam er 7 voor zijn rekening en 2 zijn ontsproten aan beider fantasie. Er zit ook nog een Nederlands tintje aan dit superieure album, het werd namelijk geproduceerd door bassist/componist/producer Jasper Somsen. Van hem komt de volgende quote uit het cd boekje: “While performing together, Enrico once said: Sometimes, the moment you don’t play adds more significance to the things you do play. The same thing applies to being a producer. Being present was just enough. Nature took its course and Afterglow saw the light of the day”. Als genietend luisteraar kan ik me daar volledig in vinden.

Jan van Leersum

Release date 15 Januari 2021

 

Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.